Sunday, June 10, 2012

BENGKEL SENI KHAT DI SMK SULTAN ABDUL AZIZ SHAH

Posted by persis on 12:32 AM 0 comments




Alhamdulillah, pada 21 April 2012, PERSIS telah dijemput untuk menghantar beberapa orang ahli untuk menjadi fasilitator bagi Bengkel Seni Khat anjuran Surau Alkhauthar, SMK Sultan Abdul Aziz Shah.

Penceramah jemputan Ustaz Zawadi Bin Che Seman merangkap guru Bahasa Arab di sekolah tersebut telah mengetuai bengkel ini. Ustaz Zawadi Bin Che Seman juga merupakan tenaga pengajar tetap persatuan kami.

Bengkel ini disertai seramai hampir 150 orang yang terdiri daripada pelajar tingkatan 1 hingga tingkatan 4. Bengkel ini berjalan di Dewan Asrama Pusat  SMK Sultan Abdul Aziz Shah.



Barisan fasilitator bersama Ustaz Zawadi

Oleh yang demikian, seramai 9 orang ahli PERSIS telah menyertai bengkel ini sebagai fasilitator. Tugas kami adalah membimbing peserta-peserta untuk mendapatkan penulisan dengan kaedah yang betul.

Selain daripada itu, kami juga turut mendapat pengalaman baru apabila kami diberi kepercayaan untuk mengadili karya peserta-peserta untuk melayakkan mereka menyertai pertandingan Jawi anjuran Utusan Melayu. 

Alhamdulillah, pengalaman yang kami perolehi ini amat beerti buat kami. Sekiranya perlukan khidmat kami lagi, InsyaAllah kami penuh kesudian untuk berbakti!




ustaz zawadi ketika memberi pengisian


fasi memberi tunjuk ajar kepada peserta

pembetulan kaedah penulisan peserta

karya yang akan diadili

bimbingan kepada peserta


penghasilan akhir... tadaaa!!


sesi pengadilan karya oleh barisan fasilitator dengan bimbingan ustaz zawadi

hadiah disampaikan kepada pemenang!


Disediakan oleh 
BAZLAA

khas untuk 

PERSIS 
dan 
PENCINTA KESENIAN ISLAM
Continue...


kelas khat

Posted by persis on 12:14 AM 0 comments

KELAS KHAT

InsyaAllah, kelas khat akan diadakan pada setiap hari RABU bermula jam 9.00 malam. kelas berlangsung selama satu jam setengah bersama tenaga pengajar USTAZ ZAWADI BIN CHE SEMAN. 

sebarang perubahan kelas akan dimaklumkan oleh pimpinan persatuan ^_^






* KELAS KHAT 18 APRIL 2012


ustaz zawadi yang besh! tak kering gusi belajar dengan beliau. mengenalkan kami tentang kebesaran Allah.




teks ustaz zawadi bagi




tunjuk cara kaedah yang betul



subhanallah! geram tengok tulisan ustaz


khusyuk muslimat yang hadir

ustaz menjenguk2 tulisan kami. ehe, banyak salah. malu2!

fuh.! sambutan dari muslimin pun tak kurang hebatnya

Alhamdulillah! kelas khat dapat berjalan seperti biasa meskipun kami sentiasa dihimpit dengan tugasan sebagai seorang pelajar. alhamdulillah mereka ini benar-benar Allah pilih untuk menimba ilmu pengetahuan yang terpelihara ini. syukur! tahniah!

kami dari pihak kepimpinan sendiri sangat berbesar hati melihat sambutan yang memberangsangkan ini. walaupun semakin susut namun kehadiran masih menggagumkan kami. terima kasih kerana terus memberi sokongan kepada kesenian ini.

alhamdulillah. senyum. 



dari 
BAZLAA

buat 
PERSIS di hatiku <3


Continue...


Friday, June 8, 2012

maaf!

Posted by persis on 11:01 PM 0 comments

bismillahirrahmanirrahim


alhamdulillah. kembali semula berblogging selepas rehat yang panjang.







maaf kepada semua kerana kekurangan daripada pihak kami sendiri, maka blog ini tidak berhupdate. berabuk! kami akan kembali semula dengan wajah baru. insyaAllah


insyaAllah kami akan cuba atasi kekangan ini.


semoga segala aktiviti atau sharing tentang khat ini memberi manfaat kepada kita semua.


Amin!

Continue...


Monday, April 4, 2011

BENGKEL KREATIF SENI KHAT

Posted by persis on 6:23 PM 0 comments





semua warga IPIS djemput untuk mnyertai bengkel kreatif seni khat.anda akan bpeluang utk mhasilkan khat di atas arcyclic board. tulisan khat sudah disediakan oleh khutot2 IPIS yg b'pengalaman iaitu ust Hafidz (PISMP 7.03),Khairunnisa (PISMP 1.01) & Akmaluddin (PPISMP 2.07).tulisan khat yg akan dhasilkan ialah doa2 cthnya doa masuk & keluar masjid.penyertaan boleh dihantar selewat-lewatnya 8 April 2011. bersama kita menjayakan bengkel ini dan meneruskan perjuangan seni khat di bumi IPIS...
Continue...


TAHNIAH!

Posted by persis on 12:36 AM 0 comments

Untuk pertama-tamanya, saya ingin menyusun jari nan 20 memohon maaf kepada semua ahli PERSIS dan pembaca blog ni sebab dah lama sangat-sangat tak update blog. Kekangan masa-alasan biasa yang sangat popular digunakan. Tapi memang jujur Hana katakan, memang agak kesempitan waktu. Ok, sekarang kita fokus pada isi post kali ni.

Memang sangat-sangat diakui, berita ni dah lapuk dan dah ramai yang tahu pun. Tapi saya nak juga mengucapkan tahniah kepada semua wakil IPIS ke musabaqah khat di UKM pada bulan Februari yang lepas. Sekalung ucapan tahniah juga diucapkan kepada Akmaluddin kerana telah menjadi naib johan musabaqah berkenaan. Kepada Nisa', jangan sedih-sedih sebab tak dapat menyertai musabaqah ini ye... Bila dah jadi pelatih guru, terpaksalah mengutamakan BIG. Insya-Allah mungkin diberi rezeki di lain masa. Sesungguhnya rezeki Allah itu luas.

Kepada ahli PERSIS yang lain, teruskan usaha untuk mendalami dan mempelajari Khat. Mari sama-sama kita fight Akmaluddin dan Nisa'. Lepas tu boleh la fight Ustaz Hafidz, Ustaz Syahrin, Ustaz Aizad dan Ustaz Firdaus. Tiada yang mustahil kalau berusaha dengan bersungguh-sungguh. (Tapi fight untuk kebaikan la. Untuk tambah ilmu. Namun, walau apa pun, tetap kena hormat gak beliau-beliau yang di atas ni sebab mereka ni guru kita. Kat Ustaz Zawadi pun, lagi la kena hormat k.. Baru la ilmu tu diberkati Allah...ameen)

Tu je kot post kali ni. Maaf sekali lagi ye...


~ Insya-Allah pada 16 april nanti akan diadakan bengkel seni Khat Islam. Alah, buat arcyclic cam sem lepas. Moh le kita sama-sama join dan jayakan bengkel ni k... Hasilnya akan diwakafkan ke Masjid As-Syafie. Jom sebar-sebarkan! Posternye, insya-Allah esok atau lusa Hana sebarkan. =)
Continue...